Gaisa

 Trine Rødli Gjørtz

Lengst nord lever urgamle toner, håndverkstradisjoner og et særegent språk i samspill med naturen. Med røtter fra Tana har jeg fra barnsben hatt sterke bånd til den nordnorske kulturen, humoren, lyset, været og vinden. Sommer som vinter har jeg fått utløp for min lidenskap og fasinasjon for naturen og den mystiske blandingen av skjønnhet og råskap som den representerer, fra storm til stillhet.

Det er i naturen jeg virkelig kjenner at jeg lever derfor valgte jeg et navn som reflekterer dette. “Gaisa” er det samiske ordet for spiss fjelltopp, et navn som også skaper gjenklang til oppveksten min ved Sunnmørsalpene.

Jeg kjenner meg uendelig privilegert som har hatt tilgangen til ren natur, for den kan ikke tas for gitt. Dette har inspirert meg i valg av materiale for min kleskolleksjon. Cashmere er fornybart, noe som gjør det til en bærekraftig materialressurs. Samtidig er den finere, sterkere, lettere, mykere og isolerer tre ganger mer enn saueull, – og har en enestående evne til å svale om sommeren.

Cashmeren i Gaisa kommer fra indre Mongolia.  For å tåle det ekstremt barske klimaet om vinteren, har geitene en varm, myk underpels. Om våren, når det sakte blir varmere, feller de vinterpelsen og kjemmes for hånd, noe som får den myke underullen til å løsne. Det er denne som vaskes og spinnes til garn. Det tar mellom to til fire år for en geit å produsere tilstrekkelig ull til en cashmeregenser.

Med 25 års erfaring som grunder, skredder og designer fra mote- og sportsbransjen er jeg lidenskapelig opptatt av strikk, kvalitet, passform og detaljer. Jeg tar med både kompetanse og erfaringer når jeg realiserer min drøm om å lage strikk til folket i verdens deiligste og mykeste cashmere. Uttrykket er oversized og avslappet luksus i 100 prosent cashmere, inspirert av og en hyllest til alle hverdagene, sommer som vinter! ENJOY